Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Zipari a okolí

Ostrov Kos a hora Dikeos

Zipari je malé městečko na řeckém ostrově Kos, které má asi 3 tisíce obyvatel.

Od hlavního města Kos je vzdálené necelých 10 km a od malého pobřežního letoviska Tigaki cca 3 km.

Vede přes něj hlavní silnice, která spojuje hlavní město na východě a městečko Kefalos na západě ostrova.

Jižním směrem se nachází horská vesnička Asfendiou, ze které se právě do Zipari v minulosti přestěhovalo mnoho obyvatel.

Asfendiou se rozkládá pod horskými svahy pohoří Dikeos. Na výběžku horní strany jsou k vidění úžasné scenérie s vodopády a tradičními malebnými vesničkami.

Celá oblast nabízí krásné turistické stezky až k nejvyšší horské vesničce Zia, kde si můžete koupit čerstvé bylinky, domácí olivový olej, mandlový sirup z ostrova Nisyros a další místní produkty.

Stále zelené horské panorama je osvěžující pastvou pro oči zejména v horkých letních měsících.

Dikeos je také nejvyšší horou na ostrově Kos s výškou 846 metrů. Na jejím vrcholku bývalo místo určené k uctívání boha Dia a podle různých výzkumů tam dokonce bylo v prehistorických dobách lidské osídlení.

Byly zde roku 1079 vytvořeny i dvě cely mnicha Arseniose Skinourise. Dnes se na vrcholku hory nachází chrám Převtělení Krista Spasitele a každoročně se tu 4. září konají na jeho uctění slavnosti.

Části zdí, studní a dalších pozůstatků ze středověku patří malé, ale významné osadě, která se tu nacházela někdy pravděpodobně v byzantských dobách nebo ve středověku.

V samotné obci Zipari nenajdete historické centrum, vznikla totiž teprve ve 20. letech minulého století. Můžete si tady ale prohlédnout pozůstatky raně křesťanské baziliky svatého Pavla a baziliky Kapama.

K bazilice Agios Pavlos vede 1 km západně od obce "kozí stezka". Stavba byla spojena s návštěvou svatého Pavla na ostrově Kos, která byla zaznamenána ve Skutcích apoštolů (5. kniha Nového zákona).

Bazilika původně byla více než 21 m dlouhá a 15 m široká. Měla tři lodě a oblouk směrem na východ. Do dnešní doby se zachovaly pozůstatky až 5 m vysoké zdi baptisteria (křestní kaple), kde se křtili dospělí.

Křtitelnice ve tvaru kříže byla zapuštěna do země, na sloupech byla posazena teprve od středověku. K vidění je i částečně zachovalá mozaiková podlaha.

Po obou stranách chrámu jsou vidět pozůstatky skladových prostor a v blízkosti oblouku pak křtitelnice. I když téměř vše bylo zničeno, lze to ještě dnes dobře rozeznat.

Z počátků křesťanství na ostrově Kos pochází také menší bazilika Kapama na severním okraji obce, která se trochu podobala bazilice svatého Pavla.

Byla také trojlodní s obloukem na východ, ale s tím rozdílem, že křtitelnice se nacházela uprostřed jižní strany.

Mozaikové podlahy mají především geometrické tvary a na některých jsou vyobrazeny ptáci, ryby a brouci. Podlaha je kvůli ochraně zahrnuta vrstvou štěrku, proto ji, prosím, neodkrývejte, pokud se sem vydáte.

Místo

Zipari, Kos 36° 52' 34.2156" N, 27° 12' 18.9828" E
Location