Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Zia a památky, 1. část

Ostrov Kos a vesnice Zia s kostelem

Zia je turisticky rozvinuté místo v okrese Dikeos řeckého ostrova Kos, kde žije cca 200 obyvatel. Najdete ho asi 15 km od hlavního města Kos v horách Dikeos, v blízkosti městečka Pyli.

Horská vesnička se rozkládá nad obcí Asfendiou, své původní kouzlo ale již bohužel ztratila v posledních letech díky davům turistů, pro které zde byla vybudována dobře rozvinutá turistická infrastruktura.

V místních obchodech se prodávají byliny, koření, med a výrobky ručních prací, a kromě toho je zde velký počet taveren.

Asi od 17 hodin tu bývá poněkud rušněji, protože sem přijíždějí první turisté, aby mohli sledovat nádherný západ slunce. Ani vy si nenechte ujít tento výjimečný zážitek. Poté většina návštěvníků zamíří na typický řecký večer do taverny Fantasia.

Můžete si také přes den udělat hezký pěší výlet do hor Dikeos, kam vede ze Zii malá cesta. Odtud budete mít nádherný výhled na velkou část ostrova Kos, severně položené sousední ostrovy a přilehlou tureckou pevninu.

Vesnička Zia na ostrově Kos leží v blízkosti horských pramenů a je známá především pramenem říčky Kefalovrisi, jejíž vody protékají obcí ve směru od severu k jihu, zavlažují tamní zahrady a poskytují vodu vodnímu mlýnu.

Celé okolí je hustě porostlé cypřiši. Severně od hor a jižně od vesničky pak stojí chrám svatého Jiří, chrám sv. Panny Marie z Kiparissiotisas a z Melissinis. U pramenů říčky Kefalovrisi je chrám Zvěstování Panny Marie.

Haihoutes je malá izolovaná oblast pojmenovaná podle pověsti po rodině Haihoudonů nebo Haihoutonů, která zde žila jako první. Nachází se jihovýchodně od Asomata podél staré silnice od Zii na Asklepion.

Památky

Kostel sv. Dimitriose stojí právě v Haihoutes. Objevíte ho v opuštěné oblasti a jedná se v podstatě o jednolodní zastřešený kostelík s dvoupatrovou antenavou. V kostele jsou mramorové ozdoby z byzantského období.

Je možné, že tato oblast byla v byzantském období osídlena, pokud ovšem budete věřit údajům z archivu arcibiskupa ostrova Kos. Kostel byl renovován v roce 1842. Cely vedle kostela byly využívány jako školní prostory.

V jihozápadní části oblasti je Pyrgi, známé zejména záznamy z kláštera v Patmosu. Narazíte zde na malý klenutý chrám sv. Jana Theologou a na část středověkého opevněného území. Na východ od hory spatříte dva dochované vodní mlýny, poháněné vodou z pramenů v Pyrgi.

Kostel Obětování Panny Marie v Zie (sv. Panny Maie z Kouvoukliani) je obecním kostelem. Byl zasvěcen Panně Marii ve 13. století (podle archivu kláštera Spondon, jenž navazoval na archiv kláštera v Patmosu).

Geografie: 

Místo

Zia 36° 50' 44.9988" N, 27° 12' 15.0012" E
Location